Når stress berører børn!

Måske kender du til de morgener hvor ALTING går galt?

Børn og stress

Børn og stress

Det kan være, at dit barn ikke står op som aftalt. Så vil han eller hun ikke tage tøj på eller så er der en bestemt bluse som ikke er ren og det SKULLE absolut lige være den NU som han eller hun ville have på. Så er der morgenmaden som ikke lige er det ønskede eller mælken der bliver spildt på gulvet. Madpakken bliver glemt, der er ikke mere strøm på mobilen, i kommer forsent ud af døren og du råber "kom så! bliv nu færdig! ellers kommer vi for sent! 

Tror vi alle kan genkende det i en eller anden grad! 

Hverdagen i mange familier kan godt være presset - skoledagene er blevet længere og vi vil gerne nå det sammen med fritidsinteresser og lignende. 

Som voksne har vi mange ting i hovedet vi skal have styr på i det daglige med indkøb, madlavning, rengøring, tøjvask, kørsel til og fra fritidsaktiviteter, økonomi og vi vil egentlig også gerne have lidt tid til os selv. 

Det er den hverdag vores børn skal navigere i. 

Som voksne kan vi selv bestemme, vi har handlefrihed, beslutningsretten og kan i de fleste situationer gennemskue konsekvenserne af vores handlinger.

Det kan vores børn IKKE - de skal med deres små ben følge tempoet i hverdagen. De kan ikke sige NEJ (jo jeg ved godt de kan sige nej - men ikke på den måde) eller gennemskue konsekvenserne af deres handlinger. Ydermere så bliver de i stigende grad inddraget i, at skulle tage stilling til flere og flere ting vi som voksne selv skulle træffe beslutninger om.

Eksemplerne kan være, at de bliver inddraget i aftensmadsproblematikken - hvad skal vi have at spise til aften? hvad kunne du tænke dig? Hvad siger du til...?

Eller andre spørgsmål i hverdagen som - Vil du have den eller den? - skal det være den røde eller den blå? Hvad synes du selv passer bedst - kan vi sige? 

Der er talrige eksempler og måske kan du selv genkende noget? 

Vi gør det jo i en god mening! Vi vil gerne have dem til, at være glade og være med til at vælge, så der ikke bagefter opstår konflikter, for "du var jo selv med til at bestemme" kan vi finde på at sige! 

Nu ved jeg godt at ALLE børn er forskellige og alder, robusthed og mange andre faktorer spiller også ind. MEN hvis vi skal se sådant lidt generelt på det, SÅ skaber det bare en utryghed hos vores børn. De føler ikke vi voksne har styr på det - de skal hele tiden træffe vores beslutninger. 

For store krav og ansvar i forhold til deres udviklingstrin er en medvirkende stressfaktor. Sammen med mange andre udefrakommende ting, som eksempelvis sygdom, dødsfald, skilsmisse, mobning, flytning og andre udfordringer som de ikke selv kan ændre på. 

De er SÅ afhængige af, at vi voksne SER dem - ser deres reaktioner - ser deres symptomer - ser de ændringer der er i deres hverdag. Det kan få store konsekvenser for vores børn hvis ikke vi som voksne er opmærksomme på dem. Er der ændringer i deres væremåde, flere konflikter, klager over smerter diverse steder og en lang række flere symptomer. 

Selvfølgelig gør vi som forældre det bedste vi kan for vores børn, MEN vi kan godt selv være så filteret ind i vores egen hverdag og travlhed, at vi ikke lige altid er opmærksomme eller "slår det hen" som bagateller. 

Måske ved du det godt - men det er sådan, at hvis vi vil ændre noget i vores liv, så starter det ALTID i os selv. I det her tilfælde med vores børn så er det lidt det samme - vi skal som voksne se på vores egen stresstilstand først - for vores børn er afhængige af os som beslutningstager for deres situation. Stress smitter OGSÅ til vores børn. 

Jeg skal holde foredrag for en stor flok børn på torsdag om netop emnet "børn og STRESS" - det glæder jeg mig helt ekstremt til. 

Hvis det her er et emne der berører dig og du har interesse i det eller spørgsmål til det. Så vil jeg med glæde hjælpe dig. 

Kontakt mig gene på mail sofia@sofiasvarre.dk 

Så vender jeg tilbage til dig. 

Kærligst

Sofia